Dödsbränder ökar i Sverige – ny teknik från Tryva räddar både liv och fastighet

“Under 2022 ökade antalet omkomna i bränder drastiskt. Utvecklingen går åt fel håll. Men tack vare ny teknik och smart larmstyrning möjliggörs snabbare upptäckt och första insats - och liv och fastighet kan räddas. Kom och träffa oss från Tryva på FastighetsMässan och testa framtidens brandskydd

Moa Göransdotter Marknadschef för Tryva.

20% av alla lägenheter saknar fungerande brandvarnare
Vid brand är tiden till upptäckt och första insats helt avgörande. Trots detta saknar 20% av lägenheterna i flerfamiljshus av olika skäl fungerande brandvarnare. Efter den klassiska brandvarnarens intåg på 1980-talet har det inte hänt mycket under 30 år – förrän nu. “Med uppkopplade brandvarnare säkerställs fungerande brandskydd överallt. Via systemet kan kan larm skickas till flera mottagare – vilket möjliggör snabbare upptäckt och första insats – även när boende inte är hemma”, berättar Moa. 

Uppkopplade sensorer med smart larmstyrning
Trådlösa sensorer kan placeras i lägenheter, lokaler, garage och gemensamma utrymmen. Med Tryva styrs larm från uppkopplade sensorer i fastigheten (vattenlarm, brandvarnare, inbrottslarm, temperatursensorer m.fl.) till olika mottagare. Larm kan exempelvis skickas till larmcentral, räddningstjänst, fastighetsskötare, vattenjour, eller till boende. Boende har möjlighet att ta emot larm via en app om en brandvarnare i huset aktiveras. 

Boende fick larm om brand via appen Tryva – räddade sovande granne
Trots föregående års dystra siffror ger ny teknik ljusglimtar. Den 5:e juni gick ett larm i appen Tryva för Aneby Bostäders boende. “Det var kraftig rökutveckling i en lägenhet, men tack vare larmet och grannarnas agerande kunde den boende som låg och sov räddas innan branden fått fäste”, berättar Moa. 

Upplev framtidens brand- och vattenskydd på fastighetsMässan 
Nyfiken på hur ny teknik kan förhindra allvarliga bränder och förebygga fukt och vattenläckor? “Välkommen till monter Q:01 i Proptech-allén för demonstration av systemet. Upplev olika scenarion med smart larmstyrning från uppkopplade brandvarnare och vattensensorer. Vi ses där”, hälsar Moa.

Se hela Tryva utställarprofil.

Scroll to Top